Důkladně očistíme a osušíme filety z makrel. Lze použít i celé očištěné ryby, ale doba přípravy se prodlužuje a nebudou tolik prouzeny. Připravíme si 5% lák z vody a kuchyňské soli. To znamená, že na jeden litr vody dáme 50 gramů soli a důkladně rozmícháme. Filety z makrel ponoříme nejméně na hodinu do připraveného láku. Mezitím namočíme hrst bukových štěpků do vody. Štěpky musí být vlhké, jinak by rychle shořely. Vyndáme makrely z láku a dobře osušíme. Je důležité, aby povrch nebyl příliš vlhký, protože jinak bychom nedosáhli rovnoměrné zlatavé barvy. Připravíme Cobb gril. Pomocí podpalovače zapálíme deset briket z dřevěného uhlí. Počkáme asi půl hodiny až všechny brikety zešednou. Místo nich můžeme použít jednu briketu Cobble Stone, kterou zapálíme přímo a počkáme až přestane kouřit. Teď je další příprava stejná. Na Cobb položíme základní grilovací mřížku a rošt a zakryjeme poklopem. Necháme několik minut rozpálit, potom gril odklopíme a přímo na brikety dáme hrst namočených štěpků. Dáme zpět mřížku a rošt a na něj položíme filety kůží dolu. Přiklopíme poklopem a už jenom sledujeme jak z otvorů stoupá dým. Asi po patnácti minutách (záleží na velikosti ryb) je hotovo. Podávat můžeme třeba s knackebrotem potřeným kysanou smetanou.
Použité suroviny
- filety z dvou větších nebo čtyř menších makrel
- kuchyňská sůl
- voda