Stáhněte si kuchařku ZDARMA: 11 receptů a rad pro letní grilování (elektronická kniha v PDF zdarma)

Recepty

Uzená makrela


18
Doporučení spokojeného klienta
“Před létem jsme si od Vás zakoupili gril Cobb. Tento výrobek předčil naše očekávání. Během naší dovolené jsme na grilu připravili bezpočet pokrmů. Hitem byly například palačinky!!!! Všem známým nyní tento gril doporučujeme.”
S. Nováková

 Důkladně očistíme a osušíme filety z makrel. Lze použít i celé očištěné ryby, ale doba přípravy se prodlužuje a nebudou tolik prouzeny. Připravíme si 5% lák z vody a kuchyňské soli. To znamená, že na jeden litr vody dáme 50 gramů soli a důkladně rozmícháme. Filety z makrel ponoříme nejméně na hodinu do připraveného láku. Mezitím namočíme hrst bukových štěpků do vody. Štěpky musí být vlhké, jinak by rychle shořely. Vyndáme makrely z láku a dobře osušíme. Je důležité, aby povrch nebyl příliš vlhký, protože jinak bychom nedosáhli rovnoměrné zlatavé barvy. Připravíme Cobb gril. Pomocí podpalovače zapálíme deset briket z dřevěného uhlí. Počkáme asi půl hodiny až všechny brikety zešednou. Místo nich můžeme použít jednu briketu Cobble Stone, kterou zapálíme přímo a počkáme až přestane kouřit. Teď je další příprava stejná. Na Cobb položíme základní grilovací mřížku a rošt a zakryjeme poklopem. Necháme několik minut rozpálit, potom gril odklopíme a přímo na brikety dáme hrst namočených štěpků. Dáme zpět mřížku a rošt a na něj položíme filety kůží dolu. Přiklopíme poklopem a už jenom sledujeme jak z otvorů stoupá dým. Asi po patnácti minutách (záleží na velikosti ryb) je hotovo. Podávat můžeme třeba s knackebrotem potřeným kysanou smetanou.


Použité suroviny
  • filety z dvou větších nebo čtyř menších makrel
  • kuchyňská sůl
  • voda


Informace emailem
Chcete-li být včas informováni o našich promoakcích a aktualitách přihlašte se k odebírání Newsletteru a nic Vám neunikne.