Stáhněte si kuchařku ZDARMA: 11 receptů a rad pro letní grilování (elektronická kniha v PDF zdarma)

Recepty

Grilované olihně plněné krevetkami


38
Doporučení spokojeného klienta
“Před létem jsme si od Vás zakoupili gril Cobb. Tento výrobek předčil naše očekávání. Během naší dovolené jsme na grilu připravili bezpočet pokrmů. Hitem byly například palačinky!!!! Všem známým nyní tento gril doporučujeme.”
S. Nováková

Nejprve musíme olihně očistit. Na plnění budeme potřebovat pouze vak. Odřízneme tedy hlavu i s chapadly. Z vaku je potřeba vytáhnout střeva, pokud jsme je neodstranili již s hlavou, a chrupavčitou kost. Od hlavy je třeba oddělit zbytek střev, oči a zobák, který se nachází uprostřed mezi chapadly. Chapadla pokrájíme na malé kousky, nejmenší olihně, které by šly obtížně naplnit, také. Stejně tak nakrájíme i papriku, rajčata a cibulku.

Připravíme Cobb gril. Pomocí podpalovače zapálíme deset briket z dřevěného uhlí. Počkáme asi půl hodiny, až všechny brikety zešednou. Místo nich můžeme použít jednu briketu Cobble Stone, kterou zapálíme přímo a počkáme jenom 3 – 4 minuty, až přestane kouřit. Teď je další příprava stejná. Na Cobb položíme smažící mísu a zakryjeme poklopem. Necháme několik minut rozpálit, potom gril odklopíme. Na troše olivového oleje rychle orestujeme pokrájené olihně, krevetky a zeleninu. Přidáme trochu mletého pepře. Mísu sundáme z grilu a necháme lehce zchladnout. Přidáme strouhaný sýr, posekanou nať z plocholisté petržele a podle potřeby dosolíme. Případnou uvolněnou šťávu zahustíme strouhankou. Teď můžeme začít plnit očištěné vaky. Nejlépe to jde, když okraje ohrneme dovnitř. Po naplnění vaky navlékneme na stonky citrónové trávy, jednu za druhou. Má to několik praktických důvodů. Citrónová tráva výrazně ochutí pokrm, dále tím uzavřeme váček, aby nevytékal obsah, olihně se nám budou lépe otáčet na grilu a nakonec….dobře to vypadá.

Na Cobb položíme grilovací ploténku, necháme několik minut rozpálit a začneme grilovat „svazky“ olihní. Podle velikosti asi 10 minut z každé strany. Podáváme například s těstovinami nebo bílým chlebem. 


Použité suroviny
  • 1kg malých olihní (kalamárů)
  • 250 g malých koktejlových krevet (loupaných)
  • 50 g výrazného sýra (Parmezán, Provolone, Pecorino)
  • dvě rajčata, jedna kapie, jarní cibulka, plocholistá petržel, citrónová tráva
  • mletý pepř, sůl, strouhanka, olivový olej


Informace emailem
Chcete-li být včas informováni o našich promoakcích a aktualitách přihlašte se k odebírání Newsletteru a nic Vám neunikne.