Lín v solné krustě
Vykuchané líny opereme a osušíme, do břišní dutiny vložíme snítku petrželky a celerové nati. Hrubozrnnou sůl dobře promícháme s bílky ze dvou vajec a cca 50 ml vody. Vznikne jakási hustá kaše. Z pečícího papíru vystřihneme kruh podle Cobb grilovacího roštu. Položíme ho na rošt a na papír rovnoměrně rozprostřeme vrstvu soli asi jeden až dva centimetry silnou, až do krajů. Na sůl položíme líny tak, aby se nedotýkali. Nyní následuje nejobtížnější operace. Na ryby je potřeba navrstvit zbylou sůl tak, aby je zcela pokryla. Může koukat hlava a ocasní ploutev. Sůl je potřeba jemně namačkat a zhutnit, aby se nesypala.
Jakmile máme gril roztopený, položíme na něj grilovací mřížku, poklop a necháme pár minut prohřát. Sundáme poklop a opatrně na mřížku umístíme rošt s rybami v soli. Přiklopíme zpět a necháme, podle velikosti ryb, asi 45 minut péct. Pak ryby sundáme a následuje další obtížný zákrok. Je potřeba rozbít solnou krustu. Než se nám to podaří, můžeme grilovací mřížku potřít olejem a dát grilovat pokrájené papriky. Musíme opatrně sloupnout z línů solnou krustu i s kůží tak, aby sůl nenapadala na maso. Pak můžeme vyloupnout filety a servírovat, třeba s paprikami, které se mezitím upekly.
Úvodní stránka | Gril Cobb | Nabídka zboží | Aktuality | Kontakt | Facebook